Érdekesség

Borok kora

Borok kora

Régebben általános volt az a nézet, miszerint egy bor annál többet ér, minél öregebb - ez azonban nem igaz. A bornak és az élőlényeknek egyaránt van egy egyéni életgörbéje. Ez egy fejlődési szakaszból, amely egy csúcsponti részből és egy hanyatlási fázisból áll. A borok esetében a felhasznált alapanyag a szőlő minősége, az alkalmazott borkészítési eljárás és a kész bor tárolási körülményei játsszák a döntő szerepet. A reduktív eljárással készült borok a legkörültekintőbb gondosság ellenére sem húzzák sokáig: egy, maximum három évig. Ennek oka a bor redoxi rendszerének átalakulásában keresendő.

Érdemes-e borba fektetni?

Érdemes-e borba fektetni?

Oxidatív, vagy a csak részben oxidatív eljárással készült borok már sokkal hosszabb életgörbével rendelkezhetnek, mely szerencsés esetben akár évtizedekig is eltarthat. Az oxidatív technológiával készült vörösborok (többségük ilyen) szintén hosszú életgörbe várható. Általánosságban tanácsolható, hogy a megvásárolt borok többségéről való legjobb gondoskodás az, hogy felbontjuk és élvezettel elfogyasztjuk. Ha befektetési céllal vásárolunk borokat, akkor előtte mindenesetre nagyon sokat kell tanulni a bor szakmáról.

Milyen a könnyű bor?

Milyen a könnyű bor?

Nem túl sok alkoholtartalommal, közepes vonadékanyag tartalommal bíró, száraz bor.

Pinceszer

Pinceszer

Borospincék hosszú sora.

Neutrális bor

Neutrális bor

Különösebb értékekkel nem rendelkező, jellegtelen, de egyébként hibátlan, semleges ízű bor.

Elöregedés

Elöregedés

A borok elöregedésének első jele a színében mutatkozik: a vörösborok elvesztik lilás kékes színárnyalataikat, elsőként téglavörös szín felé indulnak meg, azt követően pedig a vörösesbarna árnyalatok következhetnek. A fehérborok aranysárga, majd később egyre inkább a világosbarna színt vesznek fel. A szín változása még nem jelenti azt, hogy a bor elvesztette az élvezeti értékét, csak a folyamat indikátoraként figyelhetünk erre. A bor elöregedésének szomorú jele, ha illatában az alkoholok oxidációjának anyagcsere termékei az aldehidek dominálnak és ízét „szétesettség” jellemzi (külön érezhető a sav, külön a cserzőanyag, külön minden íz összetevő, külön az alkohol). Hasonló „ízélményben” részesülünk, ha egy felbontott vörösbort egy-két nap múlva akarunk elfogyasztani és nem gondoskodtunk a bor felszínének oxigéntől történő lezárásáról. A másik, drágább megoldás egy nitrogén ellennyomással működő borcsapoló berendezés. Ha ilyenünk van, akkor féldecinként akár hónapokig ihatunk egy felbontott bort, beállított hőfok tartományban, romlás nélkül.

Alkoholmentes bor

Alkoholmentes bor

Nem tévesztendő össze a szőlőlével. Ez valóban alkohol tartalmú borból készül az alkoholtartalom elvonásával. Egy tisztán fizikai eljárásra kell gondolni. Nem is egy, hanem kétféle eljárással is elő lehet állítani az alkoholmentes bort, akárcsak az alkoholmentes sört. Vákuumdesztillációval, vagy fordított ozmózis elvén működő szűrőmembrán készülékkel. Íze, illata ugyan kissé „megtépázottá” válik, de olyanok is fogyaszthatják, akik egészségügyi okból ezt nem tehetnék meg. A bor lényege nem az alkohol.

Borok hiányosságai

Borok hiányosságai

Ez az a problémahalmaz, melytől a borászok joggal tartanak már a szüretet követően. Ha nem sikerült az évjárat, akkor vagy sok a sav, vagy túl kevés; esetleg sok volt az eső, vagy kevés. A szőlő az Isten szabad ege alatt próbál érvényesülni és ez nem mindig hoz jó eredményt. Odafigyeléssel, szaktudással ugyan sok mindenen lehet időben segíteni, de mindig jöhet valami szokatlan dolog, vagy előre nem látott körülmény és akkor ez a hiányosság bejelentkezik.

A borok hiányosságának fogalma összefügg a borok belső harmóniájának hiányával, ami a nem harmonikus összetételét jelenti. Az okok nagyon összetettek, lehet az időjárás, de lehet egy rosszul tájolt ültetvény, rosszul kiválasztott fajtával és fajtákkal. Komoly nehézséget okozhat, ha a rosszul kiválasztott fajták „összeérnek”: ez alatt azt értjük, hogy egyszerre érik be az ültetvény jelentős része, ezért a gondosan kiválasztott és ütemezett szüret elfelejthető, így marad a kényszerű kapkodás és az optimumtól eltérő szüreti időpont. Sajnos a globális felmelegedés is tovább rontja az effajta szélsőséges helyzeteket. Hiányosság jelentkezhet a bor színében, ízében is: sok sav, kevés sav, rossz savösszetétel, illathiány. E problémahalmaz a törvényes keretek között elházasítással, savtompítással részben orvosolható, de a tökéletestől messze lesz.

Borhibák

Borhibák

Jellemzően a kapkodás miatti figyelmetlenség, bizonyos tisztátlanságok, melyek idegen ízt és illatot visznek be a borba. Ide sorolható a nem megfelelő kénezés, valamint a túlterhelt üzemben az erjedési hőfokszabályozás hiányosságai miatti borhibák. A leggondosabb üzemekben is előfordulhatnak előre nem látott problémák. Egyik ilyen érdekes hiba az úgynevezett bakszag, mely bizonyos esetekben a lepalackozott kész borokban is jelentkezhetnek és visszavezethetőek a növényvédelemre, valamint az eső hiányára, az elemi kén jelenlétére.

Borbetegségek

Borbetegségek

Ezeket minden esetben mikroorganizmusok okozzák és a borok érzékszervi tulajdonságait nagyon képesek lerontani. Közös jellemzőjük, hogy megelőzni sokkal egyszerűbb, mint kijavítani őket. A borászati üzemek legnagyobb ellensége a nem megfelelő tisztaság, a takarítás, fertőtlenítés hiánya, vagy nem elégséges mértéke, illetve a gyenge lábakon álló üzemi higiénia. Ha egy üzemben elszaporodnak az ecetbaktériumok, akkor ott nagyon nagy a baj és csak nagyon drágán lehet kijavítani a problémát. Teljesség igénye nélkül sok mikroorganizmus képes gondot okozni, de talán az ecetbaktériumok okozhatják a legnagyobb gondot - különösen egy fahordós vörösbor üzemben.

Borbírálat

Borbírálat

A bor minősítésének legfontosabb módszere a bírálat. Ez mással nem pótolható minősítési eszköz. A borok legpontosabb kémiai analízise sem ad teljes képet egy borról, csak a borbírálat. Két teljesen azonos kémiai összetételű bor egyike kellemes finom bor képét mutatja a kóstolás során, míg a másik nem. Ennek oka a bor összetettségében, finomszerkezetében és fejlődésének pillanatnyi állapotában van. A szakemberek általában vakon kóstolnak, hogy a termőhelyről, vagy a termelő személyéről ne kapjanak zavaró információkat, melyek befolyásolnák őket a bírálatban. Egy bortételt általában egy főnél több ember bírálja, külön–külön pontozva, önállóan. A pontozás általában 100 pontos, vagy 20 pontos bírálati rendszerben történik, de vannak ettől eltérő alkalmazott módszerek is. A nemzetközi gyakorlatban a 100 pontos bírálati rendszer az elfogadott. Minden embernek lehet véleménye egy borról, de elfogadható, objektív értékítéletet csak kellő szakmai ismerettel és bírálói gyakorlattal rendelkező személy adhat.

Mi a vinotherápia?

Mi a vinotherápia?

A bor gyógyszerként történő fogyasztását értjük alatta. Ahogy a mondás is tartja: ”Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer!”

Milyen az üde bor?

Milyen az üde bor?

Elsődleges szőlőaromákat mutató, kissé szénsavas, könnyű bor.

Borlexikon