Fogyasztás

Az ideális sorrend

Az ideális sorrend

Érdemes betartani azt a szabályt is, hogy a fehér – rozé – vörös legyen a sorrend az borok sorában, mivel a vörös borok nagyon igénybe veszik az íz érzékelésünket és azt követően egy komolyabb fehérbor is „vékonynak” tűnhet.

Vendégvárónak

Vendégvárónak

Ahány ház – annyi szokás, ahány szakember, annyi tanács. Mindenesetre csak kipróbált és bevált dolgokat ajánljunk. Lehet vitatkozni, de érdemesebb előbb egy bort kipróbálni és úgy finomítani rajta. Ételek és borok párosításának vannak bizonyos alapszabályai, de mindez attól is függ, hogy melyik országban járunk. A legfontosabb az, hogy mielőtt a vendégeinknek felszolgálnánk bármit is, a borokkal össze kell kóstolni, mert egyetlen fűszer, egyetlen összetevő esetleges, véletlenszerű dominanciája is felboríthat minden korábbi elképzelést!

Köszöntésnek

Köszöntésnek

Köszöntő italnak válaszunk tradicionális brut, vagy száraz (dry/sec) pezsgőt, majd 4 – 6 °C hőmérsékleten szolgáljuk fel, lehetőség szerint „flőte” kristály pohárban. Elegáns és ünnepélyes, szép csengése van a koccintásnál.

Étvágygerjesztőnek

Étvágygerjesztőnek

Aperitif (étvágygerjesztő) italnak száraz fehér vagy rozé bort, vagy száraz habzóbort / pezsgőt érdemes kínálni, megfelelő hőmérsékleten (palackokon fel van tüntetve), de jó választás lbizonos esetekben egy száraz fehér ürmös, esetleg vermouth egy kis jéggel, ízlés szerint citromkarikával.

A párosítás

A párosítás

Hagyományos étrendet követve a levesek mellé általában nem célszerű bort kínálni. Fehérhús – fehérbor, vörös hús – vörösbor klisé már túlhaladott szemléletet takar: a jó választás az, amikor az étel vezető íze, zamata dönti el az étel és bor párosítást. Érdemes kísérletezni, próbálkozni és a saját érzékeinkre hallgatni.

Étkezés alatt

Étkezés alatt

Természetesen, ha a borok adottak, akkor az ételeket kell a borhoz igazítani. A jól megkomponált étel és italsor legfontosabb alapelve: mindig az egyszerűbbtől haladjunk az összetettebb felé, egy kis pihenőt tartva, például egy beiktatott citrom sorbet (gyümölcsből készült jégkása, melyet egy kis száraz pezsgővel meg lehet bolondítani segítségével). Minden fogáshoz illő bor nincs, de kezdő vendéglátóknak sokat segíthet egy finom száraz rozébor, amely kevés ételféleséggel van „haragban”.

Desszert mellé

Desszert mellé

A desszertek (és egyes különleges keleti ételek) kivételével minden étel mellé száraz bor vagy pezsgő illik. A félszáraz, félédes, édes bor nem való az ételekhez, ezeket csak önállóan, vagy desszertek mellé érdemes fogyasztani. A Tokaji Aszút lehet ettől eltérően is beilleszteni az étrendbe, mivel a magas cukortartalom mellé magas savtartalom is párosul, így libamáj, kacsamáj mellé ideális választás. A legtöbb sajt mellé a közhiedelemmel ellentétben jobban illik a fehérbor, de a választásunkat előzze meg az előkóstolás, akkor nem érhet bennünket meglepetés!

Lezárásként

Lezárásként

Étel – italsor végére érdemes egy kis édes ízt odavarázsolni, akár finom desszerttel, akár egy pohár Tokaji Aszúval. Szivarozáshoz, beszélgetéshez kiváló választás egy komolyabb testes vörösbor, vagy egy kis brandy, esetleg cognac, vagy armagnac.

Borlexikon