Kóstolás

Mit lehet tenni a dugóízű borral?

Mit lehet tenni a dugóízű borral?

A dugóíznek nevezett borhibát a T.C.A. rövidítésű vegyület okozza, mely elsősorban parafa dugók korpajárataiban megtelepedett penészgombák hoznak létre és már nagyon kis koncentrációban élvezhetetlenné teszik a borokat. Sajnos a nem kellően karbantartott pincei tárolóeszközökből is a borba kerülhet a triklóranizol nevű vegyület és ezzel a „dugóízt” is megtapasztalhatjuk. Ez a vegyület viszont hő hatására könnyen elbomlik és elillan, ezért a dugóízű bor főzésre, vagy forralt borkészítésre felhasználható. Ez alól kivétel, ha a bor a dugóíz mellett más hibával is rendelkezik.

Fehérborok, rozék és a pezsgők fogyasztása

Fehérborok, rozék és a pezsgők fogyasztása

Ideális fogyasztási hőmérsékletek: reduktív jellegű fehér és rozéborok esetében általában 9 – 11°C, testes fehérboroknál 11 – 13°C, pezsgők esetében pedig 6 – 8°C között. Ezeknél az italoknál nagyon fontos a megfelelő fogyasztási hőmérséklet, ezért is célszerű a megfelelően lehűtött palackot csak közvetlenül a fogyasztás előtt felszolgálni. Figyelni kell a pohár és a környezet hőmérsékletére, mert a bor a pohárban kissé felmelegszik, ezért a palack behűtésénél ezt be kell kalkulálni. Célszerű az ideális fogyasztási hőmérsékletnél 2 – 3 °C fokkal alacsonyabbra hűteni a palackot. Hasznos különösen nyáron, meleg helyiségben a bort borhűtő edénybe tenni, vagy pezsgős vödörbe helyezni az asztalra, kevés jéggel az alján. Pezsgőnél ez szinte kötelező!

Vörösborok fogyasztása

Vörösborok fogyasztása

Ideális fogyasztási hőmérséklet: könnyű vörösborok esetében 15 – 16 °C, nehéz testes vörösboroknál 17 – 19°C. Testes és a régebbi évjáratokból származó vörösborokat érdemes a palackból óvatosan dekantálni, lassan, a természetes üledéket nem felzavarva, átönteni például karaffba, ami egy tölcséres szájú és lefelé kiszélesedő színtelen falú üvegedény. Ebbeniben a bor a palack üledéktől megszabadulva kiszellőzik és a zamatok kiteljesedéséhez szükséges mértékű oxigént vesz fel. A célszerű várakozási idő: minimum 30 perc, maximum 2 óra. Ez nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem a borunk íze és illata is szebb lesz. Fontos a szellőztetés alatt is a megfelelő hőmérséklet betartása.

A környezet

A környezet

A bor igazi élvezetéhez fontos a megfelelő környezet, (tiszta levegőjű, világos helység) a jól kiválasztott pohár, a megfelelő fogyasztási hőmérséklet. Fontos, hogy lehetőség szerint ne üres gyomorral álljunk neki a borkóstolásnak. Nem megfelelő körülmények között megkóstolt kiváló minőségű bor is gyengének, esetleg kellemetlennek tűnhet!

A megfelelő idő

A megfelelő idő

A bor kóstolásához időt kell adnunk magunknak, a vendégeinknek és természetesen a bornak is. Kapkodással jobb, ha csak vizet iszunk. A borokra való odafigyeléshez az is hozzátartozik, hogy a palackot körbe forgatva elolvassuk a rajta szereplő információkat. Érdemes utánanézni a termőhelynek, a termelőnek és annak a szőlőfajtának is, melyből a bor készült. Ma már az okostelefonok korában ez nem nagy erőfeszítés. Így sokkal teljesebb lesz a bor élvezete. Eközben talán gondolunk azokra is, akik mindezt fáradságos munkával előállították.

Borlexikon