Összetevők

Élettani hatások

Élettani hatások

Borok egészségvédő hatása ma már tudományos szinten is megerősítésre került. A bor természetes összetevőinek köszönhetően segítheti egészségünk fenntartását. A természetes összetevők közül fontosak az antioxidáns hatású vegyületek, szerves savak, mikroelemek, vitaminok és az alkohol is.

Molekulák

Molekulák

Különösen a vörösborokban jelenlévő polifenolok és flavonoidok, ezek közül is a resveratrol nevű molekula hatása nagy jelentőségű. Ennek a molekulának a kedvező hatását az emberi szervezetre az orvosi gyakorlat „francia paradoxonként” szokta emlegetni. Közismert tény, hogy a franciák előszeretettel és rendszeresen isznak vörösborokat, miközben zsíros ételeket is bőven fogyasztanak. Mindenféle várakozással ellentétben a kardiovaszkuláris halálozás mértéke ebben a populációban a az egyik legkedvezőbb az európai országok között. Az erre vonatkozó kutatások bebizonyították, hogy ezt az ellentmondást a vörösbor okozza a kedvező összetételével. Hatását elsősorban az érfal betegségeinek megelőzésében tartják kiemelkedőnek.

Vegyületek

Vegyületek

Fontos vegyülete a bornak, még a nitrogén monoxid, mely természetes értágító hatással is rendelkezik. Ezért is érdemes azoknak naponta kis mennyiségű bort fogyasztani, akit más betegségek megléte miatt az orvosai nem tiltották el a borfogyasztástól. De a mértékletesség betartása max. 1 - 4 dl/nap (kortól, nemtől, testsúlytól és egészségi állapottól függően) nagyon fontos! A mennyiségi limit tartós túllépésével, más egészségromboló hatás léphet a kedvező hatások helyébe.

A jó bor

A jó bor

Elsősorban az a bor jó, melyet az ember szívesen elkortyolgat és másnap sem változik meg a véleménye róla. Mégis, mitől jobb az egyik, mint a másik? Talán a lényeg sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnánk. Legfontosabb a bor összetevőinek kellemes egyensúlya és a bor tisztasága. Ha ez adott, akkor visszatérhetünk az első mondatban megfogalmazott alapgondolathoz. Az összetevők egyensúlya harmónia kellemes érzését kelti és ez a lényeg, akárcsak az élet minden területén.

Borlexikon