Tárolás

Borospalackok lezárása

Borospalackok lezárása

Gyakori kérdés, melyik a legjobb palackzárási módszer? Erre nincs egyértelmű válasz, de célszerűségi okból a csavarzáras lezárás az elmúlt 20 év alatt a legnépszerűbbé vált. Eleinte még a szakmai körök is ellenérzéssel fogadták, de mára már senki sem kételkedik benne. Persze nem minden bor számára szabad ezt ajánlani: drága, prémium kategóriás, fehér és vörösborok lezárására továbbra is a legjobb minőségű parafa dugók az illendőek. Viszont a nagyon divatos reduktív jellegű fehér, rozé és még a vörösborok számára is ez a legjobb megoldás. Könnyű használni, könnyen vissza lehet zárni, ha csak egy pohár bor elfogyasztása a cél és az ár – értékaránya is jó. Tökéletes zárást biztosit, ha a pontossági elvet betartják és nem utolsó sorban nem kell fektetve tárolni a borokat. A zárás miatti dugóíz gyakorlatilag nem létezik ennél a megoldásnál.

A megfelelő hőmérséklet

A megfelelő hőmérséklet

A megvásárolt borokat hosszabb - rövidebb ideig tárolhatjuk otthon is, ha megfelelő körülményeket tudunk számukra biztosítani. Fontos tárolási tényezők: a megfelelő hőmérséklet, jellemzően 10 – 16 °C között.

Az ideális hely

Az ideális hely

Fénytől, sugárzó hőtől, hőingadozástól óvni kell a bort még palackozott állapotban is. A legjobb a hűvös és sötét, de tiszta levegőjű pince, ahol csak bort tárolunk. Ezt kiegészíthetjük/kiválthatjuk egy jó minőségű borhűtőgéppel is, mely dekoratív eleme lehet az őt körülvevő térnek.

Pozíció

Pozíció

A parafa dugóval lezárt palackokat célszerű fektetve tárolni a dugók kiszáradásának elkerülése érdekében. A reduktív jellegű borokat ma már elsősorban csavarzárral, vagy szilikon dugókkal zárják le. E borokat nem szükséges fektetve tárolni. Hosszabb ideig, esetenként több évig tárolni, őrizgetni csak a testes, komoly minőségű vörösborokat és természetes csemegeborokat, pl. Tokaji Aszú-t érdemes, de csak akkor, ha megfelelő tárolási feltételeket tudunk számukra biztosítani.

Borlexikon