Termesztés

A szőlőszem

A szőlőszem

A bor egy különleges terméke a természetnek. A szőlőszemekben koncentrálódik a környezetből kapott valamennyi energia. A napfény ereje mozgatja a különleges vegykonyháját a szőlő növénynek, melyben a széndioxidból és mindenféle egyéb ásványi anyagokból, vízből kialakul a csoda, a mézédes szőlőszem.

A szőlőbogyó

A szőlőbogyó

A növény a magok terjesztésének vonzóvá tételének céljából hozza létre a magok húsos, sok finomságot tartalmazó burkát, a szőlőbogyót. Számunkra, emberek számára ez a fontos, de más élőlényeket is erősen érdekel ez a különleges gyümölcs. A szőlőt mi emberek általában vegetatív úton szaporítjuk, szőlővesszőket felhasználva, a magokkal csak a szőlőnemesítési folyamatban foglalkozunk.

Életünk része

Életünk része

Darazsak, őzek, nyulak egyaránt rajongva dézsmálják az érett szőlőbogyókat. Az ember már a saját történelmének hajnalán begyűjtötte a szőlő termését. Később felismerte az ókor embere, hogy a szőlő leve önmagától átalakul borrá, egy másik csodává. Így vált a humán kultúra elválaszthatatlan részévé a természetes tulajdonságokat hordozó bor.

Mi a reduktiív borkezelés?

Mi a reduktiív borkezelés?

Az erőteljes oxidatív folyamatok kizárásával végzett szőlőfeldolgozó, erjesztő és borkezelő tevékenységek összessége. Ennek a tevékenységnek a legfőbb célja, hogy a szőlőgyümölcsben jelen lévő elsődleges illat és zamatanyagokat minél nagyobb mértékben átvigyük a kész borokba.

Mi az oxidatív borkezelés?

Mi az oxidatív borkezelés?

Az oxidatív borkezelés célja, a végső borjelleg kialakítása finom eloszlású oxigén borba juttatásával. Így az elsődleges szőlő illat és aromaanyagok finom átalakítása gazdagítása történik olyan eszköz közbeiktatásával, mely lehetővé teszi az oxigénmolekulák borba juttatását. Ilyen eszköz a fahordó is, aminek a légáteresztő pórusain keresztül az oxigén bejut a borba. A folyamat kiszámítható és jól kézben tartható. Hasonló célt szolgáló borászati eszköz a mikro oxidációs berendezés is. Az oxigén hatására bonyolult folyamatok mennek végbe, melynek hatására un. másodlagos aromaanyagok képződnek és a borok stabillá válnak.

Borlexikon